Ulkoilua

@ 28. 11 Kävelylenkin varrella tuumattua ja kuvattua: 

Voiko harmaata vastaan taistella? Harmaa marraskuu voi nielaista ihmisen kokonaan, purematta. Toki voi myös ajatella, että harmaa on kaunista ja harmauden jälkeen näkee värit selvemmin. Koska luontokin lepää, voi antaa itselleenkin luvan levätä ja olla tekemättä mitään. 
Täällä Pärnussa on pieniä puoteja, kuten kuvassa näkyvä lihapuoti. Sieltä aion ostaa joulupöytään possupaistia. 
Karussellikadun alussa sijaitsee mukava talo, jonka molemmista kerroksista löytyy lomahuoneisto. Siskoni Johanna oli eräänä kesänä kaikkien viiden lapsensa kanssa isommassa huoneistossa alakerrassa ja meidän perhe oli samaan aikaan yläkerrassa. Tässä majapaikassa on myös iso piha ja siitä on lyhyt matka rannalle. Se oli kiva loma, nähtiin viikon aikana myös serkkujamme Tainaa ja Maria. Oli aina ennen kurja lähteä pois, sillä pienet lomaset Pärnussa tuntuivat joka kerta liian lyhyiltä. No nyt saan varmaan olla Pärnussa riittävästi 😀. 
(harmaata) 
(merituulen tuivertama puu) 
(pieni koirulainen ikkunassa) 
(täältä löytöjä) 

(Sunflower apartment) 
(luonnon ja ihmisen tekemää kauneutta) 
(pikku lihapuoti) 
(kesällä avataan) 


@ 23.11 Saas nähdä, kuinka pitkään täällä Pärnussa voi pyöräillä. Tänään ainakin oli vallan upea pyöräilykeli. Välillä on ihan pakko pysähtyä ihailemaan milloin mitäkin, kuten kirkon tornia tai huvialusten mastoja. 



(Tämä tonttu näyttää vähän kirkontornilta.) 


@ 21.11 Kirkko ilta hämyssä. 


@ 29.10 Ulkoileminen on jokapäiväinen ilo Pärnun kaupungin kaduillakin, ei vain luonnossa. Lähestulkoon kaikkialle, minne kaupungilla katsoo, näkee jotakin todella vanhaa, vaikka nyt kuvassa olevan ortodoksisen kirkon. Pikku hiljaa kaikki kunnostetaan alkuperäiseen loistoonsa. On vuosi vuodelta vähemmän vanhoja rötisköpuutaloja. Mutta ei sen takia, että vanhat rötisköt purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin uutta, vaan siksi, että vanhaa arvostetaan ja entisöidään. 
(sama kirkko päivällä ja yöllä)


@ 23.10
Lähdimme iltapäivällä katsomaan syksyistä merenrantaa. Hyinen tuuli heitteli surffaajia ja Teti ajoi variksia takaa. Osassa lehtipuita lehtien väri alkaa vaihtua. Vaahteran lehdet alkavat olla keltaisia ja tammen ruskeita. Sykis on käes.=Syksy on tullut. Sorsat olivat kokoontuneet yhteen. Onkohan niillä siten lämpimämpi? 

(Sykis on käes.) 


(väriloistoa Tolkuse Raballa) 



 (Pärnussa on mahtavaa liikkua pyörällä. ) 


pyörällä, sillä tiet ovat suoria eikä mäkiä ole. Koko Pärnussa on vain yksi mäki, Munamäki, ja sekään ei ole luonnon muovaama. Saas nähdä, miten pitkään pyöräily onnistuu. Puutarhuri kertoi, että viime vuonna se olisi onnistunut läpi vuoden. 


Tolkuse Raba

Pääsin ensimmäisen kerran Tolkuse Raban suoalueelle serkkuni Marin ja hänen miehensä Jukan kanssa. Matkaa sinne on n. 30 km, joten matka taittuu autolla parhaiten. Ilkka ja minä ollaan oltu reissussa aina bussilla, mutta nyt Ilkka ja Pinja tulivat autolla. Mari ja Jukka tulevat Pärnuun usein autolla ja siskoni Johannakin tuli autolla. Olen siis käynyt Tolkuse Raballa jo kolme kertaa, ja voin hyvin mennä sinne vaikka kuinka monta kertaa uudestaan. Niin hieno matkarada eli vaellusreitti se on. Tuntui, että tuuli huojutti näköalatornia, mutta ehkä se oli vain kuvittelua. 

(Pinja, Ilari ja Ilkka sekä Teti) 


(Tule alas jo, Pinja!) 


Muita hienoja luonnossannonpuistoja ovat Tuhun suo, Nikulan suon luontopolku, Soomaan kansallispuisto ja Pärnun rannaniitun luontopolku. 


(Tolkuse Raba) 
(Näkötorni) 

(Tasaista on.) 

Valgeranna

Yksi Pärnun kauneimmista rannoista on Valgeranna golfkentän lähellä. Sinne on vain kahdeksan kilometriä, joten jos ei ole autoa, matka taittuu myös pyörällä. Valgeranna on vähemmän tunnettu, joten sinne mahtuu kesähelteilläkin. Puissa kiipeilijöitä varten on hieno rata ja maassa viihtyviä varten mukavia polkuja. Eväät voi syödä siihen tarkoitukseen rakennetussa katetussa pikku majassa. Mikään ei ole toki tylsän näköistä, ei edes eväitten syöntipaikka :) Tyrnistä tykkäävät löytävät Valgeranna sta vitamiinipomminsa. 
(eväspaikka) 
(seikkailurata metsässä) 

(Valgerannan rakastavaiset) 

(Valgeranna syksyllä) 

Comments

Popular posts from this blog

29.11 alkaen

Koiramaista elämää

Pohdintoja sekä sitä sun tätä