29.11 alkaen

🙂 4.2.2021  


Kotona Suomessa vierĂ€hti reilut viisi viikkoa. Nyt olen jĂ€lleen PĂ€rnussa. TÀÀllĂ€kin on otettu kovempia rajoituksia kĂ€yttöön yhĂ€ vain pahenevan koronakurjimuksen takia. Mutta kun Suomessa ravintolat menevĂ€t kokonaan kiinni kolmeksi viikoksi, tÀÀllĂ€ ravintolat saavat olla auki maaliskuun loppuun arkisin klo 18 asti. MihinkÀÀn sisĂ€tilaan ei pÀÀse ilman maskia, mikĂ€ on hyvĂ€. Kauppakeskuksen ovella on henkilö, joka tarjoaa maskin ilmaiseksi, jos sitĂ€ ei sattumoisin ole. 

Oli kiva kĂ€ydĂ€ Pinjan kanssa Martens kitchen & barissa herkuttelemassa. MinĂ€ otin maasika-moosika -krepin, mikĂ€ oli taivaallisen hyvÀÀ ja Pinja otti tomaatti-salamikeiton. TĂ€nne tulemme uudestaan. 



@ 24.12 Jouluaatto đŸŒČJouluruokaan kuuluu PĂ€rnussa verimakkara, aladobi, ankka ja myös possupaisti. Kinkkua ei myyty missÀÀn. Mutta Selverin keittiöstĂ€ sai tilata herkkuja, jotka tĂ€nÀÀn haettiin. Selver on virolainen ruokakauppaketju. 


Luntakin on: hanget korkeat nietokset :) 


@ 22.12 HyvÀÀ joulumieltĂ€ kaikille! 


@ 19.12 Sateinen sÀÀ ja PĂ€rnun perinteinen joulukylĂ€. 





@ 17.12 NĂ€mĂ€ kurpitsavaunut koristavat Eden-hotellin sisĂ€pihaa. 


@ 12.12 RantaelĂ€mÀÀ joulukuussa, kun hyinen tuuli puhaltaa ja meri koettaa jÀÀtyĂ€. 


 @ 8.12 MikĂ€s tĂ€ssĂ€ ollessa. Ilma on kaunis, kahvi on hyvÀÀ ja virolaiset mummot myyvĂ€t tekemiÀÀn villasukkia. 


(ilus ilm) 


@ 5.12 PĂ€rnun Suomi-Seuran pikkujoulut PĂ€rnu-hotellissa alkamassa. Istumme todella vĂ€ljĂ€sti. TÀÀllĂ€ noudatetaan 2+2 -sÀÀntöÀ: ei pitkiĂ€ pöytiĂ€, vaan neljĂ€n hengen. MinĂ€ istuskelenkin tĂ€ssĂ€ pöydĂ€ssĂ€ toistaiseksi yksin, kun kolme muuta eivĂ€t ole saapuneet. Kiva tunnelma tÀÀllĂ€ on đŸŽ…đŸ€¶

(komea puutarhuri-Jonne) 

(vuokranantajat Arja ja Mikko) 
(Marimekko-tĂ€dit) 


@ 3.12 

Äiti laittoi minulle villapaidan, mutta on minulla tossutkin. Ja maski. 



@ 2.12 On se kumma, miten ihmisen ja koiran vĂ€lillĂ€ voi olla niin lĂ€heinen suhde. MinĂ€ olen lĂ€hentynyt Rasmuksen kanssa tĂ€nĂ€ PĂ€rnun syksynĂ€ enemmĂ€n kuin koko sen aikaisempana elinaikana. Rasmus on aina ollut toisena koirana, kun taas tÀÀllĂ€ se on saanut olla mun kaiken huomion kohteena. Rasmus tĂ€yttÀÀ helmikuussa 11 vuotta, joten se taitaa olla silloin pienen koiran iĂ€ssĂ€ 77 -vuotias. Me saamme yhdessĂ€ viettÀÀ hyvÀÀ elĂ€keaikaa ❤️. 

TĂ€nÀÀn olin Rasmuksen kanssa hammastarkastuksessa. Koska sillĂ€ on kuulunut pieni sivuÀÀni sydĂ€mestĂ€, lÀÀkĂ€ri tutki sitĂ€ tarkasti. En tiennyt, ettĂ€ se jÀÀkin samantien hammaskiven poistoon ja nukutettavaksi. Pidin sitĂ€ sylissĂ€, kunnes se oli unten mailla ja lĂ€hdin pois. VĂ€hĂ€n oli ontto tunne, sillĂ€ pikkuinen huoli sen herÀÀmisestĂ€ kaihersi aivokoppaani. Reilun tunnin kuluttua hain sen ja varmuuden vuoksi kannoin sen kassissa kotiin. Ajattelin, ettĂ€ se voi olla vĂ€hĂ€n tokkurainen, niin kuin olikin. Toimenpide oli sujunut hyvin ja Rasmuksen hampaat ovat nyt niin hyvĂ€ssĂ€ kunnossa kuin ne sen ikĂ€isellĂ€ voivat olla. 

ElĂ€inlÀÀkĂ€rin toimenpiteet ovat tÀÀllĂ€ varmaan 80% edullisempia kuin Suomessa, sillĂ€ viimeksi pelkkĂ€ nukutus maksoi Evidensiassa 80€. Nyt lÀÀkĂ€rin tarkastus, nukutus ja hammaskiven poisto maksoivat yhteensĂ€ 89€. EikĂ€ mitÀÀn toimistomaksuja tullut pÀÀlle. Ostin pienen punaisen pallon Rasmukselle lohdutuspalkinnoksi. 





@ 1.12 Se on virallisesti nyt joulukuu, juhlakuu. 🎆 PitihĂ€n Rasmuksenkin laittautua hienoksi. HĂ€n oli tĂ€nÀÀn koirien kauneushoitolassa pestĂ€vĂ€nĂ€, saksittavana ja föönattavana. Rasmushan alkaa nĂ€yttÀÀ oikealta villakoiralta, puudelilta. đŸ©Trimmaus maksaa PĂ€rnukeskuksen Pet CityssĂ€ 45€. Huomenna Rasmuksen hampaat ovat syynissĂ€, kun elĂ€inlÀÀkĂ€ri tarkistaa, voidaanko hĂ€net nukuttaa hammaskiven poiston ajaksi. Rasmuksen sydĂ€mestĂ€ on nimittĂ€in kuulunut sivuÀÀniĂ€. 




@ 30.11 Pankin aukiolla oleva kuusi nĂ€yttÀÀ uljaammalta pĂ€ivĂ€nvalossa. 

☃️KyllĂ€ se lunta on! Ei taida kuitenkaan lumiukkoon riittÀÀ đŸ€”. 

Tontutkin saivat lumilakit

(lunta oksilla) 

@ 29.11 

❤️ Joulun avaus 

PĂ€rnu tai muut Viron kaupungit eivĂ€t muistuta Suomen kaupunkeja lainkaan. Ennemminkin tulee mieleen Keski-Euroopan kaupungit. Varsinkin tĂ€nĂ€ iltana tunnelma kaupungilla oli sadunomainen. Kuin olisin nĂ€yttelijĂ€ elokuvassa, joka sijoittuu 1800 -luvun Wieniin tai Krakovaan. Ei puutu kuin hevoset vaunuineen. TĂ€nÀÀn PĂ€rnussa sytytettiin jouluvalot; tĂ€stĂ€ alkaa joulun odotus. Ja tÀÀllĂ€ valoja on ihan kaikkialla. On Klaukkalassakin kilometrien pituinen joulukatu tĂ€htineen. Olen joka vuosi odottanut niiden syttymistĂ€ ja olen niistĂ€ ylpeĂ€ ja iloinen. Mutta tĂ€llainen panostus valoihin ja koristeisiin ja mikĂ€ tĂ€rkeintĂ€, tunnelmaan, on jotain aivan muuta. 

❤️ PĂ€rnun viehĂ€tys

Jokin tĂ€ssĂ€ kaupungissa vetoaa minuun. Kun Pinja oli viisivuotias eli 18 vuotta sitten, olin hĂ€nen kanssaan  syyslomalla PĂ€rnussa. Satoi joka pĂ€ivĂ€. Muistan, kun  kĂ€velimme kaupungilla ja Pinja sanoi: "Eikös olekin kiva olla lomalla?" Pinja oli varmaan huomannut, ettei minusta ollut ollenkaan kivaa lampsia sateessa lomallamme. Vein Pinjan samana pĂ€ivĂ€nĂ€ uuteen Tervise Paradise -kylpylÀÀn ja pidimme hauskaa siitĂ€ hetkestĂ€ loman loppuun asti. Ilmoista viis! Olen vuosien varrella ajatellut, ettĂ€ PĂ€rnu on jo nĂ€hty ja olemmekin suunnanneet lyhyillĂ€ lomareissuilla eri puolille Viroa ja myös Latviaan. Aina kumminkin olen halunnut tulla PĂ€rnuun uudestaan ja uudestaan. ErĂ€s asia, mistĂ€ erityisesti pidĂ€n PĂ€rnussa ja muualla Virossa, on se, ettĂ€ tÀÀllĂ€ on virolaisia. TÀÀllĂ€ kuulee puhuttavan viroa - toki myös venĂ€jÀÀ. VenĂ€jĂ€n kielen osuus riippuu siitĂ€, missĂ€ pĂ€in Viroa ollaan. Narvassa vain 1% vĂ€estöstĂ€ puhuu Ă€idinkielenÀÀn viroa, kun taas Saarenmaalla vironkielisten osuus on 99%. (PyydĂ€n anteeksi, jos luvut eivĂ€t aivan ole kohdallaan.) Minusta on ihanaa, ettei tÀÀllĂ€ ole niin "kansainvĂ€listĂ€" kuin meillĂ€ pÀÀkaupunkiseudulla. 

❤️ Hengellisyys

EnsimmĂ€inen adventti ei nĂ€yttĂ€ydy kuitenkaan hengellisenĂ€ juhlana tai sitten en vain ole löytĂ€nyt sitĂ€ ulottuvuutta. Kirkkoja tÀÀllĂ€ kyllĂ€ on paljon. Tallinnan suomalaisen seurakunnan papilta Markku PĂ€iviöltĂ€ sain tietÀÀ, ettĂ€ PĂ€rnussa jĂ€rjestetÀÀn PyhĂ€n Eliisabetin kirkossa jumalanpalveluksia, jotka ovat pÀÀosin vironkielisiĂ€ ja ettĂ€ niitĂ€ on usein. Kerran kuussa pitĂ€isi olla myös suomenkielinen jumalanpalvelus, jonka toimittavat ilmeisimmin lestadiolaiset saarnamiehet. TĂ€stĂ€ tĂ€ytyy ottaa paremmin selkoa. PĂ€rnussa asuu Tallinnan suomenkielisen seurakunnan jĂ€seniĂ€, mikĂ€ ei ole ihme, sillĂ€ Tallinnan suomalaisen seurakunnan toiminta-alue on koko Viro. 

Valitettavasti koronan takia jouduttiin perumaan tĂ€ltĂ€ vuodelta Kauneimmat joululaulut, jonka Tallinnan suomalainen seurakunta on perinteisesti jĂ€rjestĂ€nyt PĂ€rnun Suomi-seuran kanssa. Tallinnassa jumalanpalveluksia on kaksi kertaa kuussa PyhĂ€n Mikaelin kirkossa ja yhden kerran vapaamuotoisempi perhekirkko. MinĂ€kin liityin Tallinnan suomalaisen seurakunnan fb -ryhmÀÀn.  

(kĂ€velykadun lopussa) 

(kĂ€velykadulla) 
(lasten iloksi) 
(Endla-teatterin aukiolla oleva kuusi)
(vĂ€lkehtivĂ€t tontut) 
(seuralaiseni) 
(valopuut) 
(pÀÀkuusi kĂ€velykadun alkupuolella) 




Comments

  1. Ihanat valot 🎄🎄🎄 Ja Rasmuskin siellĂ€ ihan vĂ€lkehtii!

    ReplyDelete
  2. Kiitos. Taas tuli pikkuisen kĂ€vĂ€istĂ€ PĂ€enussa😍

    ReplyDelete
  3. Olipa hyvÀ sÀÀstö. Kannatti hoitaa Rasmuksen hampaat siellÀ kuntoon. Suomessa maksaa melkein puolet enempi.

    ReplyDelete
  4. Niin kiva lukea nĂ€itĂ€ sun tarinoita. Rasmus on nyt hoidettu ja huollettu hyvin 👍Eiks oo ihan ihmeellistĂ€ ne elĂ€inlÀÀkĂ€rien hinnat siellĂ€!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Koiramaista elÀmÀÀ

Pohdintoja sekÀ sitÀ sun tÀtÀ